16.2.08

Academische zitting voor 100 jaar Ceciliaharmonie Heist

Zaterdag werd in het stadhuis van Heist een academische zitting gehouden voor het eeuwfeest van de Koninklijke Ceciliaharmonie. In afwezigheid van de burgemeester fungeerde schepen Ingrid Reubens als gastvrouw. In haar toespraak waren er onder meer woorden van lof voor dirigent Rik Bonny. Ze zei dat de gemeente het op prijs stelde, dat de harmonie ook zonder bijkomende subsidiëring in het jubileumjaar vijf extra volksconcerten zal houden in de diverse deelgemeenten. Ze overhandigde vervolgens aan harmonievoorzitter Manu Desutter een met de mond geblazen trofee. Het delicate voorwerp stelt een muziekhoorn voor en werd vervaardigd door een kunstenaar in het Nederlandse Stein.

De Provinciale cultuurgedeputeerde Gunter Pertry belichtte de geschiedenis van de harmonie in de provinciale muziektoernooien. Na een eerste deelname in 1970 stootte Cecilia Heist daarbij in 1993 permanent door naar de afdeling Uitmuntendheid. De gedeputeerde zei te hopen dat de harmonie over vier jaar zal willen deelnemen aan het Tweede Provinciaal Muziekfestival, dat dan zal georganiseerd worden.

Namens Vlaams minister Bert Anciaux zei z’n medewerkster Goedele De Cock, dat de minister er met subsidies naar streeft om uitmuntende groepen de kans te geven om Vlaanderen in het buitenland te vertegenwoordigen. De rijke traditie van de volkse blaasmuziek, die destijds in elke buurt aanwezig was, mag volgens de minister “absoluut niet verloren gaan”.


Afsluitend nam voorzitter Manu Desutter nog het woord. Hij benadrukte dat de Ceciliaharmonie dit jaar in de deelgemeenten “grátis vijf echte volksconcerten” zal geven. In augustus treedt men ook aan in het Euregio Muziekfestival. In november volgt een slotconcert in het Casino Knokke, ten voordele van de sociale werken van de Lions Club. Verder schetste Desutter in grote trekken de geschiedenis van de harmonie. Toen de in 1878 reeds bestaande katholieke harmonie Noordenklanken in 1907 weigerde voor het nieuwe Liberale gemeentebestuur op te treden werd een jaar later de Ceciliaharmonie gesticht. Zo is het muziekkorps vandaag 100 jaar jong. Voor burgemeester Lippens, die graag op jacht gaat en een zoete tand heeft, had de voorzitter namens de harmonie ook een reuzenkonijn meegebracht in chocolade. De academische zitting werd muzikaal opgeluisterd door het Saxofoonkwartet “Four for Music”.