21.3.08

Knokke-Heistenaar Marc Germonprez jongste meesterkok van België

Marc Germonprez, demi-chef in restaurant Den Baigneur in Duinbergen is na het behalen van zijn “toque blanche” bij de Orde van de 33 Meesterkoks, nu ook op 18 maart in het 2-sterrenrestaurant “Comme chez soi” in Brussel officieel benoemd tot Meesterkok van België. Deze officiële Europese organisatie is gesticht door baron Pierre Romeyer en telt in België een 75-tal leden waaronder Pierre Wynants (Comme chez soi), Yves Mattagne (Sea Grill) en Peter Goossens (Hof Van Cleve). Met zijn 25 lentes is Marc Germonprez sowieso de jongste meesterkok ooit in de geschiedenis van ’s lands allerbeste keukenpieten.

Marc leerde de knepen van het vak in de hotelschool Spermalie en I.V.V. Ter Groene Poorte en volgde stage in de restaurants Sea Grill, Barbizon en Bruneau. Sinds 1998 is hij werkzaam in Den Baigneur onder de vleugels van vader chef-kok Xavier. Vanaf 2006 mocht hij van vaderlief op woensdag en vrijdag zelf aan het fornuis staan en voor het eerst uitpakken met een kaart met eigen creaties en menu’s. Enkele van zijn succesbereidingen zijn barbeelfilet in de oven, melklam à la minute, broccolistoemp, asperges en lauwe ganzenlever.


Marc stelde vervolgens het boek “Drie generaties koks” samen waarin zowel klassieke als modern-creatieve recepten van Den Baigneur in woord en beeld uit de doeken worden gedaan. Hij is ook uitgever van het kookboek “Vis” dat verspreid wordt in alle Delhaize supermarkten. In 2006 wordt hij actief lid van het “Kookeiland” en verzorgt hij live on stage met veel schwung en bravoure kookshows- en demonstraties op diverse horecabeurzen en kookevenementen. Hij manifesteert zich ook als een gewaardeerde en mondige tv-kok, o.m. in het VTM- programma “De perfecte keuken” met Piet Huysentruyt.

Elke zomer kookt de Knokke-Heistenaar op 21 juli in Ibiza voor 2000 couverts naar aanleiding van “La fête des Belges”. Regelmatig is hij ook verantwoordelijk voor de catering in trendy discotheken zoals Café D’Anvers, La Rocca, Culture Club en de Knock Out. Vader en zoon Germonprez onderhouden ook nauwe banden met koninklijke hoofden. Zo komt Prins Alexander regelmatig over de vloer in Den Baigneur en gebruikte Marc met succes zijn culinaire talenten tijdens een banket in New York naar aanleiding van het bezoek van Prins Filip en Mathilde. Als jongste Meesterkok van België staat Marc Germonprez ongetwijfeld nog een boeiende gastronomische toekomst te wachten. Voor Knokke-Heist is de bekroning alvast een opsteker. Restaurant Den Baigneur in Duinbergen is meteen in België het enige restaurant waar nu 2 meesterkoks aan het fornuis staan en dit voor een piepklein intiem eetparadijs met maximum 14 couverts…