13.2.10

Knokke-Heistse Cartoonprijzen naar Bruggeling, Pool en Russische Brusselaar

Zaterdagavond 13 februari werden in het Pavillon du Zoute de winnaars bekend gemaakt van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist. Voor de 49ste editie van de Cartoonale werden ruim 2500 tekeningen ingezonden door 703 cartoonisten. Het is dit keer de 49-jarige Bruggeling Ludo Goderis die beslag legt op de GOUDEN HOED en de geldprijs van 3.500 euro. Vorig jaar ging hij trouwens reeds met de Zilveren Hoed aan de haal. Ditmaal haalt hij de hoofdprijs met de cartoon “Anorexia Clinic”; een eenvoudige sterke tekening van (heel toepasselijk) een extra smalle deur waarlangs de patiënten de kliniek moeten betreden. De ZILVEREN HOED 2010 is bestemd voor de 33-jarige Pawel Kuczynski uit de Poolse stad Police. Hij studeerde aan de kunstacademie in Poznan en wordt bedacht met de tweede prijs voor z’n monochromatisch bruine tekening “Beach”. Een vervuilde zee spoelt daarin tot aan afvoerroosters die langs de waterlijn op het strand zijn ingewerkt. Het levert hem 2.000 euro op. De BRONZEN HOED is voor een Belgische Rus. Beeldend kunstenaar en schaakmeester Constantin Sunnerberg (ook bekend als Cost.) werd in 1970 in Moskou geboren. Hij studeerde later grafische communicatie in Brussel. De derde prijs en 1.250 euro rijft hij binnen met de geniale tekening “Oeuf”. Daarin komt een airbag te voorschijn bij het breken van de schaal van een gekookt ei.

Met de juryleden ging het om Rudy Gheysens van het Cartooncentrum in Kruishoutem, Katrien Devreese, directeur van de Davidsfonds Uitgeverij en Steven Degryse (Lectrr) internetcartoonist, columnist en striptekenaar. Verder ook Guido Packolet, de artdirector van Knack en Boerke-cartoonist Pieter De Poortere.

Cartoonisten van 18 jaar en ouder van over de hele wereld mochten deelnemen aan de cartoonale met maximaal 5 tekeningen. De cartoons mochten in ons land tevoren nog niet tentoongesteld zijn of op een ander festival een prijs gewonnen hebben. Voor deze 49ste editie van de Cartoonale was géén thema voorzien. De 120 beste tekeningen werden geselecteerd voor tentoonstelling tijdens het Cartoonfestival in de Lagunahal in Duinbergen van 20 juni tot 26 september.