22.3.13

Zuil voor sensibilisering orgaandonatie ingehuldigd op 1ste lentedag

Op donderdag 21 maart om 17 uur heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist in het gemeentehuis op het Alfred Verweeplein de campagne “Knokke-Heist stemt voor het leven!” officieel op gang getrokken. Na een korte toelichting in de raadzaal door Patrick Vandorpe, secretaris van de Oostrozebeekse Transplant Kring, onthulde burgemeester Graaf Leopold Lippens in de benedenhal de “donorzuil”. De burgervader mocht als geregistreerd orgaandonor ook als eerste een groen balletje in de zuil werpen. Het gemeentebestuur hoopt dat nu vele inwoners het voorbeeld van de burgervader zullen volgen. Wie uitdrukkelijk verzet aantekent en verkiest om zijn organen niet af te staan na zijn dood, krijgt een rood balletje dat men eveneens in de donorzuil mag deponeren. Met deze visuele blikvanger wil Knokke-Heist het thema orgaandonatie voor elke bezoeker aan het gemeentehuis bespreekbaar maken en de Knokke-Heistenaars aansporen om zich te registreren zodat tijd kan gewonnen worden als iemand hersendood wordt verklaard.   

Wat zegt de wet?
In België dateert de wet over het wegnemen en transplanteren van organen van 1986. Ze is gebaseerd op het principe van de “stilzwijgende toestemming”: van elke volwassen Belgische burger of inwoner die sedert tenminste 6 maanden ingeschreven is in het vreemdelingenregister, wordt verondersteld dat hij/zij donor is, behalve wanneer hij/zij verzet aantekent. De orgaandonatie is anoniem en gratis.

Registratie = tijdswinst
Elke burger is dus vanaf 18 jaar sowieso donor maar registratie is belangrijk opdat de medische wereld tijd zou kunnen winnen. Als er geen enkele registratie is, en een persoon wordt door 3 verschillende artsen "hersendood" verklaard, dan vraagt de dokter toestemming aan de familie om de organen van hun verwant te mogen schenken aan iemand die daar nood aan heeft.  Op dat moment neemt de familie een zeer emotionele beslissing en gaan er toch wel veel organen verloren. Ook wanneer iemand bij de dienst Burgerzaken officieel verzet aantekent om na zijn/haar dood organen te doneren, is dit belangrijk om op medisch vlak heel wat tijd te winnen.

Slechts 417 positieve wilsverklaringen
Op een bevolkingsaantal van bijna 34.000 inwoners, zijn er in onze gemeente momenteel slechts 417 burgers die inzake orgaandonatie een positieve wilsverklaring hebben laten registreren.  Dit aantal wil het gemeentebestuur met de permanente promotiecampagne “Knokke-Heist stemt voor het leven!” nu drastisch verhogen.

Voor meer info: www.beldonor.be of Dienst Burgerzaken, tel. 050 630 125, burgerzaken@knokke-heist.be