12.4.13

Kooza straks van Spanje naar Knokke-Heist

Persmensen uit Knokke-Heist kregen woensdagavond in de Spaanse hoofdstad een voorproefje van het Kooza spektakel van “El Circo del Sol”, dat komende zomer ook z’n bekend witte kathedraaltent opslaat in de badstad. De show is een bravourestuk waar liefst 165 superlenige artiesten aan meewerken. Ze komen uit 23 verschillende landen. Kooza legt de nadruk op de fysieke inspanningen van menselijke prestaties in al hun pracht en breekbaarheid, in een kleurrijke melange, waarbij het accent op gedurfde slapstick humor wordt gelegd.  Het is een magische ode aan de energie,elegantie en kracht van de jeugd. Sinds de wereldpremière in 2007 heeft Kooza meer dan 4 miljoen mensen betoverd in Noord-Amerika, Japan,Groot-Brittannië en momenteel nog tot 14 april in de “Escenario Puerta del Ángel” te Madrid. Van 16 mei tot 2 juni is vervolgens Bilbao aan de beurt.Daarna volgt Knokke-Heist. Van 18 juli tot 18 augustus slaat Cirque Du Soleil haar “Carpa Blanca” op bij de Duinenwaterparking langs de Natiënlaan vlakbij het station van Knokke.

De show
KOOZA, geschreven en geregisseerd door humorist David Shiner, is een terugkeer naar de roots van Cirque du Soleil die twee circustradities met elkaar verenigt: acrobatische hoogstandjes en clownkunst. “KOOZA gaat over intermenselijke contacten en de wereld van dualiteit, goed en kwaad”, vertelde Shiner. “De toon is grappig, licht en open.De voorstelling neemt zichzelf niet al te ernstig, maar ze gaat in grote mateook over ideeën. Terwijl ze zich ontvouwt, verkennen we concepten als angst,identiteit, erkenning en macht.” KOOZA vertelt het verhaal van “Innocent” een melancholische eenzaat die op zoek is naar ervaringen en z’n eigen plaats in een wereld van acrobaten en clowns. De voorstelling begint met de Bedrieger, die recht voor “Innocent” (de Onschuldige) als een duveltje uit een doosje op de scène opduikt, en dat is maar een van de vele verrassingen die volgen. De reis van de Onschuldige brengt hem in contact met een heel arsenaal komische personages,zoals de Koning, de Bedrieger, de Zakkenroller, de Dakloze en de Vervelende Toerist met zijn Valse Hond. KOOZA laat de toeschouwer laveren tussen sterkte en kwetsbaarheid, plezier en gelach, tumult en harmonie. De voorstelling speelt zich af in een spannende, exotische wereld vol verrassingen, opwinding, ontspanning, dapperheid en totale verwarring. Elke Cirque du Soleil show heeft een absoluut onvergetelijk onderdeel. Dat is ook met KOOZA zo. Het gaat om het “Wiel van de Dood”. Het is een levensgevaarlijke act die gebracht wordt door drie uit de kluiten gewassen Colombiaanse 'salto mortalistas', die waaghalzerijen uithalen op een soort gigantisch dubbel hamsterwiel. De drie, waarvan de jongste Robinson net 19 is, plegen bloedstollende salto mortales in het luchtledige om dan opnieuw te landen op de molenwiekende ‘hamsterwielen’. In vergelijking valt de openingsscène van “Skyfall”erbij in het niet.
Ontstaan Cirque du Soleil
Van een groep van 20 straatartiesten in het prille begin in 1984, is Cirque du Soleil uitgegroeid tot een grote organisatie met hoofdkwartier in Québec, die kwalitatief hoogstaand artistiek entertainment levert. De onderneming stelt 5.000 mensen tewerk, waaronder meer dan 1.300 artiesten uit meer dan 50 verschillende landen. Cirque du Soleil heeft meer dan 100 miljoen toeschouwers in meer dan 300 steden in meer dan 40 landen in 6 werelddelen betoverd en verrukt.

Tickets voor alle voorstellingen van KOOZA inKnokke-Heist zijn nu online te koop op:  www.cirquedusoleil.com/en/shows/kooza/tickets/knokke.aspx.