26.5.13

Berlijnse fotografe wint 1ste Emerging Artist Award in Knokke-Heist

De Duitse fotografe Annette Kelm mag zich de trotse winnares noemen van de eerste Emerging Artist Award. Deze prijs is een onderdeel van de PixSea Award, een nieuwe internationale prijs voor fotografie die in het leven werd geroepen door de gemeente Knokke-Heist om haar positie van levendig en professioneel platform voor fotografie te bestendigen. De PixSea Award bestaat uit twee luiken die de bezoekers kunnen ontdekken in een tentoonstelling van museale kwaliteit in het kader van het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist. De eerste prijs beloont het parcours van een fotograaf (Oeuvre Award). Die werd eind maart toegekend aan de Italiaanse fotograaf en architect Guido Guidi (1941). Vrijdagavond 24 mei werd bekend gemaakt dat Annette Kelm de winnares is van de Emerging Artist Award. Deze prijs beloont een opkomende fotograaf. De jury was op zoek naareen beloftevolle Europese fotograaf die onze manier van kijken verandert, belangrijke topics aankaart of het medium zelf vernieuwt. Uit de longlist van meer dan 35 genomineerde ‘Emerging Artists’ selecteerde de jury zeven toptalenten die het verschil maken en het debat een andere richting geven, en daaruit kwam Annette Kelm als winnares uit de bus. In samenwerking met De Morgen werd de publiekprijs toegekend aan de Belg Olivier Cornil.

Eminente jury
Voor de longlist werd een beroep gedaan op een netwerk van Europese fotografie-experts. De éminence grise van de fotowereld kwam naar Knokke-Heist om in de vakjury te zetelen: Els Barents (Directeur Huis Marseille, Amsterdam), David Campany (schrijver, curator en docent aan de universiteit van Westminster, Londen), Agnès Sire (Directrice Fondation Henri-Cartier-Bresson), Mark Vanmoerkerke (kunstverzamelaar), Thomas Weski (Professor Curatorial Cultures Academy of Visual Arts Leipzig) en Claude Blondeel (voorzitter, cultuurjournalist bij Klara/ Radio 1). Deze eminente jury selecteerde de shortlist van opkomende fotografen en de twee winnaars.

PixSea Shortlist tentoonstelling

Het Cultuurcentrum Knokke-Heist presenteert met een unieke selectie werken van de shortlist een staalkaart van de hedendaagse fotografie : van fotojournalistiek tot fotoconceptuele strategieën, van de documentaire benadering tot interactieve installaties en creatieve experimenten.  De brede waaier van thema’s die in deze groepsexpositie aan bod komen gaan van fotografie als ruimte voor herinnering en politieke denkbeelden tot het bespelen van de magie van het medium, en van de suggestie van een road story tot sterke beelden van gebeurtenissen op het wereldtoneel, in casu de Arabische lente. De tentoonstelling is nog tot 9 juni gratis te bezichtigen in CC Scharpoord.