16.5.13

Nieuwe kunstgrasvelden voor Knokke-Heistse stadions

Het startschot voor de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden in de stadions Olivier en De Taeye is gegeven. Deze week zijn de werken alvast gestart in Knokke. Het gaat hier om een grondige facelift van de hockeykunstgrasmat en de aanleg van een kunstgrasveld voor het voetbal. Ook het voetbalveld in stadion De Taeye in Heist krijgt een toplaag van kunstgras. De werken dààr beginnen op 21 mei. Doordat de werkzaamheden plaatsvinden in het tussenseizoen, is de hinder voor de sportclubs beperkt.

Het nieuwe voetbalveld van Olivier kreeg de naam ‘deelproject B’ en komt ter hoogte van het vroegere oefenveld (terrein B) en de vroegere duiveltjesvelden (terrein D). De vernieuwing van het hockeyveld is het ‘deelproject A’. Het nieuwe voetbalveld in De Taeye – ‘deelproject C’ zal zich bevinden op terrein C van het stadion.

Hele jaar door bruikbaar
Het kunstgras biedt veel voordelen in vergelijking met natuurgras. Het is het hele jaar door bruikbaar en kan in principe 24 uur op 24 bespeeld worden. Natuurgras is jaarlijks tot vier maanden niet bespeelbaar. Een veld in natuurgras kan in optimale omstandigheden slechts gemiddeld 250 uur per jaar gebruikt worden.

Verantwoorde kostprijs
De totale kostprijs voor stadion Olivier – dus voor het hockey- en voetbalveld samen - bedraagt 788 869 euro. De duur van de werken voor de twee velden wordt geschat op 60 werkdagen. De kostprijs voor het voetbalveld in stadion De Taeye is beraamd op 390 633 euro. Dit veld zal normaal klaar zijn na 40 werkdagen. De prijs omvat niet alleen de aanleg van het kunstgras, maar ook de verlichting wordt volledig vernieuwd en er komen verder nog nieuwe afsluitingen.

In vergelijking met velden in natuurgras ligt de prijs voor de aanleg van de velden tot 5 keer hoger (375 000 euro in plaats van 75 000 euro), maar de kostprijs voor het jaarlijks onderhoud daalt dan wel spectaculair (4 000 euro in plaats van 20 000 euro). Voor de voetbalvelden gaat het om hoogwaardig kunstgras van de derde generatie met een toplaag van 6 cm. De renovatie van de toplaag van het hockeyveld kost 275 000 euro (inclusief afvoer). Door de grote voordelen van kunstgras is de investering evenwel zeker verantwoord.

Waterveld voor hockey
De originele kunstgrasmat van het zandgevuld hockeyveld kon dankzij het goede onderhoud 15 jaar lang bespeeld worden. De nieuwe toplaag zorgt ervoor dat de hockeyteams voortaan op een waterveld zullen kunnen spelen. Dat is een veld waarbij voor elke wedstrijd een laag water aangebracht wordt via telescopische sprinklers of waterkanonnen. Zo’n waterveld heeft zeer dicht kunstgras zonder zandvulling waardoor de bal op een consistente manier rolt en stuitert. Het veld wordt volledig geïrrigeerd met een laag water zodat het spel extreem snel en professioneel wordt. Omdat het veld niet is ingestrooid, kunnen de kunstmatige grassprieten vrij bewegen wat ervoor zorgt dat spelers hun hockeystick onder de bal kunnen krijgen. Op die manier komen de technische vaardigheden van de spelers het beste tot hun recht. Ook op het vlak van veiligheid biedt een waterveld veel voordelen: de waterlaag heeft een lage schuifweerstand en werkt schokabsorberend. Het oppervlak blijft zelfs bij lage temperaturen zacht waardoor er minder frictiewonden voorvallen. Het water verkoelt het veld ook en vormt zo een beschermende laag tussen de speler en het veld.