31.5.13

Reeds 200 extra registraties voor orgaandonatie

Op 21 maart 2013, dag van de lente, startte het gemeentebestuur het project “Knokke-Heist stemt voor het leven!”, een actie om de registratie van de wilsbeschikking inzake orgaandonatie te promoten. Bij de start van de actie op 21 maart waren er  in Knokke-Heist slechts 417 positieve wilsverklaringen. Nu 2 maanden verder zijn er ruim 200 registraties bijgekomen.  Bedoeling is om tegen het einde van het jaar 1500 registraties bij te hebben.

Voornaamste motivatie voor deze actie is dat Knokke-Heist eigenlijk niet zo goed scoorde op vlak van registratie inzake orgaandonatie. Dit is spijtig want…
·         in ons land sterven wekelijks 2 mensen die op de wachtlijst stonden voor een orgaantransplantatie.
·         er staan meer dan 1200 mensen op de wachtlijst voor een geschikt donororgaan
·         de kans dat je zelf een orgaan zult schenken is 4 maal kleiner dan de kans dat je zelf of iemand uit je onmiddellijke omgeving op de wachtlijst komt te staan voor een orgaandonatie

Niettegenstaande iedereen vanaf 18 automatisch donor is, gaan toch heel wat organen verloren door weigering van de familie.  Nochtans is een orgaandonor van levensbelang.  Het gebrek aan organen is momenteel de belangrijkste hinderpaal voor transplantaties.

Als iemand “hersendood” wordt verklaard door 3 onafhankelijke geneesheren, is elke 18-jarige in België eigenlijk potentieel orgaandonor.  De familie wordt steeds ingelicht en hun akkoord wordt gevraagd.  Dit is er erg moeilijke en emotionele beslissing.  Als er echter een registratie is dat burger uitdrukkelijk heeft toegestemd (of verzet heeft aangetekend) om orgaandonor te zijn, kan de familie zich niet verzetten tegen deze beslissing en is er toch heel wat tijdswinst. 

Met deze actie wil het gemeentebestuur Knokke-Heist 3 aanbevelingen doen:
·         “Orgaandonatie” bespreekbaar maken en burgers laten nadenken dat het mogelijk is als hun leven stopt, het leven van anderen kan gered worden
·         Burgers aanzetten om een registratie te laten doen van hun wilsbeschikking (dit kan vanaf 18 jaar maar wie jonger is (middelbare schoolleeftijd) en wilsbekwaam is, kan dit evengoed)
·         Burgers aansporen om nu reeds donor bij leven te zijn onder de vorm van de bloedgeven

Het gemeentebestuur merkt dat de burgers zich niet zo makkelijk laten registreren omdat…
·         ze niet op de hoogte zijn dat registratie belangrijk is
·         ze de registratie uitstellen tot “later”
·         spreken over “sterven” toch nog steeds een moeilijk onderwerp is
·         ze twijfelen, bezorgd of onzeker zijn

Het is zeer belangrijk dat de burgers voldoende informatie krijgen en dat het gemeentebestuur burgers probeert aan te zetten om zich te laten registreren. Sedert 21 maart staat daarom in de hal van het gemeentehuis Knokke een “donorzuil”. Bij elke positieve registratie wordt een groen balletje in de zuil gegooid.  Bij elk officieel verzet komt een rood balletje in de zuil terecht. 


Dus, niet aarzelen, even binnenspringen bij de dienst burgerzaken en uw wilsbeschikking laten registreren.  Het kan levens redden!