28.5.13

SBSO De Varens ’t Kasteeltje wint “State of Arts 2013”

Dit jaar nam SBSO De Varens in Heist voor de tweede keer deel aan State of Arts, een wedstrijd uitgeschreven door het Vlaams Parlement. De bedoeling is dat scholieren van de 3de graad van het secundair onderwijs een creatief werkstuk rond het thema 'De toekomst van Europa' maken. De inzending kan bestaan uit een cartoon, een kortfilm of animatiefilm, een kunstwerk, een multimedia-project, een installatie of machine of foto’s van een werkstuk. Het is belangrijk dat de rol en de toekomst van Europa op creatieve wijze tot uitdrukking wordt gebracht. De leerlingen van de Varens creeërden een spel met doe-opdrachten en werden hiermee op 8 mei in het Vlaams Parlement beloond met de eerste prijs, goed voor een unieke trofee en een cheque van 1000 EUR!

Omdat het voor leerlingen uit het Buitengewoon Secundair Onderwijs niet makkelijk is om een goed beeld te krijgen over Europa en hoe alles reilt en zeilt, bedachten ze een spel met vragen en doe-opdrachten. “Het is een idee die door ons samen tot stand kwam”, vertelt leerkracht Sofie van Hessche.  “Zij hebben de spelregels uitgewerkt, ik help hen met goede vragen op te zoeken en de leerkracht houtbewerking Georges Deceuninck heeft dan alles technisch uitgewerkt.

Alle inzendingen werden door een jury beoordeeld, die bestaat uit mensen uit Vlaams Parlement, de VZW Ryckevelde en VLEVA. Na enkele weken spannend afwachten kregen de leerlingen te horen dat ze bij de laatste 3 inzendingen waren en hun prijs op 8 mei mochten afhalen in het Vlaams Parlement. Voor de leerlingen een dag die ze nooit meer zullen vergeten. Het harde werk dat in dit project stopten werd beloond met een eerste prijs van € 1000 en een trofee.


Na de uitreiking spraken VLEVA-voorzitter Luc Vandenbrande en voorzitter Jan Peumans de school  uit Heist aan om iets meer te doen met dit spel. Ze vonden het jammer dat iets met educatieve waarde zomaar in de kast zou verdwijnen of enkel bij de Varens zou gebruikt worden. Maar dit zal waarschijnlijk niet gebeuren. Op dinsdag 22 mei kreeg de school immers een mail van de educatieve dienst van het Vlaams Parlement met de vraag of ze het spel mochten opnemen in de bundels voor scholen die worden uitgegeven in het kader van de volgende verkiezingen 2014.  Leerkrachten en leerlingen van De Varens wachten nu vol spanning af op wat de school nog allemaal te wachten staat en zijn zeker gemotiveerd om even goed hun best te doen voor “de state of arts 2014”.