26.5.13

Uitbreiding Zwin definitief goedgekeurd

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters heeft de Vlaamse Regering het plan voor de uitbreiding van het Zwin definitief goedgekeurd. Hiermee kan de effectieve realisatie van de bijkomende ruimte voor natuur in het prachtige estuarium van de Schelde aanvatten.

Het RUP wordt opgemaakt in uitvoering van het Vlaams-Nederlands verdrag uit 2005 met betrekking tot de ontwikkelingsschets 2010 voor het Schelde-estuarium en geeft ook invulling aan het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en de afbakening van de natuurlijke en agrarische structuur (AGNAS). Met het RUP is de fase van plan- en visievorming definitief achter de rug en kan de Vlaamse overheid overgaan tot de uitbreiding van het Zwin in de Willem-Leopoldpolder met 120 ha estuariene natuur. Er komen nieuwe dijken rond het gebied met fiets- en wandelpaden en kijkpunten. Die vertrekken vanaf het nieuwe bezoekerscentrum van het provinciaal natuurpark dat volgens de plannen in 2015 de deuren zal openen.

Tegelijk werden enkele belangrijke beleidsbeslissingen genomen met betrekking tot twee andere gewestelijke planprocessen in Knokke. In de aangrenzende poldergebieden ten zuiden van de kern wordt de landbouwbestemming in grote mate herbevestigd, wat ruimte geeft aan de verdere duurzame ontwikkeling van de professionele landbouw. Delen van de Oude Hazegraspolder, die al aangeduid zijn binnen het Duinendecreet, zullen een natuurbestemming krijgen.


Tegelijk heeft de Vlaamse Regering de beslissing uit 2008 met betrekking tot de realisatie van de tweede golfinfrastructuur met aansluitend stadsrandbos bevestigd en verfijnd. De administratie kan nu samen met de gemeente en alle actoren het ontwerp van RUP afwerken en nadien ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering voorleggen.