14.8.13

Grensoverschrijdende samenwerking voor “duurzame zeehavens”

Vijf zeehavens hebben de handen in elkaar geslagen om "duurzame zeehavens" te worden. Het gaat om de havens van Zeebrugge, Gent, Oostende, Antwerpen en Zeeland Seaports. De Vlaams-Nederlandse club zit vol met plannen rond het faciliteren van groene energie en duurzame bouw. In de haven van Gent wordt gekeken of reststromen uitgewisseld kunnen worden. In Zeebrugge loopt een studie naar de mogelijkheid om een "gezamenlijke netaansluiting" te realiseren voor windmolens. Voor Zeeland Seaports is het de bedoeling dat er op grote schaal zonne-energie geproduceerd gaat worden om in te zetten voor "logistieke handelingen".

Met deze grensoverschrijdende Vlaams-Nederlandse samenwerking spelen de havens in op de maatschappelijke vraag naar een duurzamere havenontwikkeling. De havenbesturen willen kennis verwerven en ervaringen delen over de duurzame ontwikkeling van havens op het vlak van energie in al haar aspecten. De aandacht gaat hierbij naar de mogelijkheden om reststromen uit te wisselen, de gezamenlijke netaansluiting van windturbines, de ontwikkeling van duurzame en ecovriendelijke havengebouwen, het opwekken van zonne-energie op grote schaal en de haalbaarheid van een milieudatabank voor de scheepvaart.


Het project voor duurzame havens wordt gesubsidieerd. "Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling investeren Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits, Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche, de vier Vlaamse zeehavens, de provincies West- en Oost-Vlaanderen, het Nederlandse Zeeland Seaports en de provincie Zeeland samen een kleine 800.000 euro in het initiatief".